איך לבחור דוד שמש?
אנחנו נמצאים בישראל, ובישראל כמו בישראל יש שמש כמעט כל השנה. השמש הזו מביאה אותנו למסקנה הבלתי נמנעת שהדרך הטובה ביותר לחמם מים היא דוד שמש. אבל איך בוחרים איזה דוד שמש להתקין?
הדרך הטובה ביותר לחמם מים
עוד לפני שארגונים ירוקים השתלטו על השיח הציבורי היה ברור שדודי שמש הם אפשרות מצוינת לחימום מים. זה לא רק החיסכון הכספי אלא גם האפשרות למים חמים כל הזמן בלי צורך ללחוץ על כפתור כלשהו. החיסרון של דודי השמש הוא בימים קרים ומעוננים, אך הפתרון הוא בשילוב מערכת חימום בגז או בחשמל.
אם כן, דוד שמש הוא פתרון מצוין לחימום מים, אבל כיצד נדע איזה דוד לבחור? לא משנה אם דוד השמש שלכם שבק חיים ואתם צריכים להתקין חדש, או שעברתם לבית חדש ואתם זקוקים לדוד לחימום המים- השורות הבאות מיועדות לכם.
ממה מורכב הדוד?
דוד השמש מורכב למעשה משני חלקים עיקריים. מיכל מים המצופה בשכבה חיצונית שתפקידה להגן עליו מפגעי מזג האוויר וקולט שמש שמפיק מים חמים מאנרגיית השמש שנקלטת בו ומעביר אותם למיכל המים.
תקלה בדוד
כאשר מתרחשת תקלה בדוד נשאלת השאלה האם להחליף את הדוד כולו, או רק חלק מסוים. כך למשל, אם נוצר סדק במיכל המים, אך הקולטים עדיין עובדים באופן תקין יהיה עדיף להחליף את המיכל בלבד. יחד עם זאת, לפעמים עדיף להחליף את שני החלקים גם אם רק אחד מהם נפגע. כך זה במקרה שהדוד ישן יחסית ויש סכנה שגם החלק השני יפגע בקרוב. בנוסף, מחירם של הקולט והמיכל יחד עשוי להיות זול יותר (באופן יחסי) לעומת קנייה של כל חלק בנפרד.
גודל הדוד
גודל הדוד רלוונטי גם במקרה של החלפה וגם במקרה של קניית דוד חדש. גודל הדוד למעשה יקבע האם יהיו לכם מספיק מים בלי צורך להדליק גם את דוד השמש. קיימים גדלים שונים של דודי שמש, כאשר דוד סטנדרטי יהיה בגודל של 150 ליטר ויתאים לכארבע נפשות. הדוד המומלץ לשתי נפשות הוא דוד קטן בגודל של 80 ליטר.
למשפחות גדולות במיוחד מומלץ לבחור בדוד גדול של 200 ליטר שיאפשר לאגור כמות גדולה מאוד של מים. יחד עם זאת חשוב לשים לב לכך שדוד גדול אמנם יאפשר אגירה של יותר מים חמים, אך הוא גם ייקר את מחיר הדוד ואת השימוש בו. בדרך כלל בדוד השמש משולב גם דוד חשמלי והשימוש בדוד גדול יותר בשילוב חשמל ייקר את עלויות החשמל.
כמה קולטים צריך?
כמות הקולטים למעשה תשפיע על המהירות בה יתחממו המים. ככל שיותקנו קולטים רבים יותר כך המים יתחממו מהר יותר. ברוב הדוד יספיק קולט אחד, אך כאשר מדובר בדוד גדול במיוחד של 200 ליטר ומעלה יהיה צורך בשני קולטים.
באיזה קולט לבחור?
מחיר הקולט ואיכותו מושפעים מהחומר ממנו הוא עשוי, מחומר המסגרת שלו, שמיוצרת מפח ומאלומיניום ומאיכות הזכוכית. שני הסוגים העיקריים של קולטים הם קולטי נחושת וקולטי ברזל. הראשונים נחשבים איכותיים יותר, ובהתאם לכך גם מחירם גבוה יותר. קולטי נחושת מומלצים יותר ברוב אזורי הארץ, אך דווקא באזורים הקרים מומלץ להשתמש בקולטי ברזל שנחשבים אמינים ועמידים יותר.
מעל המצופה
המיכל של הדוד מצופה בחומר שמיועד לבידוד שלו מהסביבה לשמירה על חום המים. ככל שהציפוי איכותי כך הדוד יעיל יותר. קיימות שתי אפשרויות מרכזיות לציפוי- בטון ואמייל. הבטון נחשב מיושן ועל פי מחקרים גם מסוכן לבריאות. לעומת זאת, ציפוי אמייל נחשב איכותי יותר וכאשר הוא משולב בפוליאוריטן מוקצף הוא מסייע בבידוד המים שנמצאים בדוד תוך שמירה על בריאות דיירי הבית.
תו תקן
כל הגורמים הללו חשובים מאוד, אבל ללא תו תקן הדוד שלכם עלול להתגלות כתרמית חסרת יכולות חימום אמיתיות. קניית דוד בעל תו תקן מחברה מוכרת, אמינה ומקצועית תבטיח לכם דוד שבאמת יחמם את המים.
חשוב לוודא גם את נושא האחריות כאשר הרציונל הוא שככל שהחברה מספקת יותר שנות אחריות המוצר שהיא מוכרת איכותי יותר. תקופת האחריות בדרך כלל מתחילה מחמש שנים, ויש חברות שמעניקות גם שמונה ואף עשר שנים.
כתיבת תגובה